A Naturally Nutrient Rich (NNR), azaz „természetes tápanyag-gazdagság” pontszám 14 tápanyag átlagos napi százalékos arányát fejezi ki egy adott élelmiszer 2000 kcal-nyi energiatartalmú mennyiségében. Ennek alapján határozható meg az egyes csoportokba tartozó élelmiszerek tápanyagtartalma. Az NNR pontszám használatával megállapíthatjuk és kiválaszthatjuk a magas tápanyagtartalmú élelmiszereket, ugyanakkor lehetőségünk van némi rugalmasságra a „szabadon felhasználható” kalóriák tekintetében. Ez a megközelítés tükröződik az élelmiszerek címkézésén, a táplálkozási ajánlásokban és a fogyasztók tájékoztatására kapcsán is.
A természetes tápanyagban gazdag élelmiszerekre vonatkozó számításokban használt 14 legfontosabb tápanyag és a Magyarországon egy egészséges felnőtt számára ajánlott maximális napi bevitel:
Fehérje: 70 g
A-vitamin: 1 mg
C-vitamin: 90 mg
Kalcium: 1000 mg
Vas: 15 mg
Cink: 10 mg
Folsav: 400 μg
Thiamin: 1,1 mg
Riboflavin: 1,6 mg
B12-vitamin: 2,0 μg
D-vitamin: 6 μg
E-vitamin: 15 mg
Egyszeresen telítetlen zsírsavak: 20 g
Kálium: 3500 mg
Az NNR pontszám 14 összetevőjét az egészséges étrend meghatározására irányuló múltbeli kutatások alapján választották ki. Például, öt fontos tápanyag (fehérje, kalcium, vas, A-vitamin és C-vitamin) kiválasztása azon alapult, hogy a legnagyobb valószínűséggel ezek az elemek hiányoznak az alacsony jövedelmű nők étrendjéből a folsavval, B6-vitaminnal és cinkkel együtt. Az egészség szempontjából fontos további tápanyagok az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (National Cancer Institute) meghatározása szerint a rost, a karotin, a magnézium és az E-vitamin; a FAO pedig egy ennél bővebb listát is közzétett. Az NNR pontszám egy tápanyag-kalória arányszáma. Az eredeti NNR indexben az alábbi 14 tápanyag szerepelt: fehérje, kalcium, vas, A-vitamin, C-vitamin, thiamin, riboflavin B12-vitamin, folsav, D-vitamin, E-vitamin, egyszeresen telítetlen zsírok, kálium és cink. Az NNR pontszám frissített változata már tartalmazza a rostot és a B5-vitamint (pantoténsavat) is, így ezzel a tápanyagok száma 16-ra emelkedett. A napi beviteli arányokat 2000 kcal-nyi élelmiszerre vetítve állapították meg.
A cikk elkészítésében szakmai segítséget nyújtott a Nestlé Életmódközpont (www.eletmodkozpont.hu).