Hirdetés

Őszibarack

2011-06-30 13:01:00

Az őszibarack nagyon hosszú utat tett meg, mielőtt elérkezett a mi vidékeinkre: vadon termő formájára Krisztus előtt öt évszázaddal Dél-Kína területéről vannak adataink, s innen vándorolt nyugatra.

A XV., de főként a XVI. századtól az őszibarack-termesztés európai központjává Franciaország vált.

Az őszibaracknak magas az A- és C-vitamin, magnézium- és kalcium, kálium, illetve a borontartalma. Borontartalmával emeli a férfi és a női hormon szintet. A flavonoidoknak  köszönhetően kitűnő antioxidáns, főleg, hogy nem szűkölködik szelénben sem, így hormonkiegyenlítőként is segítségünkre lehet, különösen változó korban levő nőknél. Magas magnézium-, szelén-, és cinktartalma javítja a közérzetet és segít leküzdeni az idegességet.

Kiváló vérnyomáscsökkentő. Az izmok működtetésében, felfrissítésében is hasznosítható gazdag ásványtartalmának (kalcium, magnézium, kén, szilícium) köszönhetően. Gazdag B-vitamin tartalma az emésztési és idegrendszeri karbantartásra teszi alkalmassá. Mint minden gyümölcs, segíti az emésztést A-vitamin, káliumtartalmának és savasságának köszönhetően. Tisztítja a szervezetet, jó hatással van a májra, a szívre, a tüdőre és a vesékre is, vizelethajtó hatású. Tisztítja a bőrt, ami a szennyezett nagyvárosokban nem utolsó szempont.

Tisztítja a tüdőt, az A-vitamin a hörgőket és a nyálkahártyát erősíti, jó hatással van a légzőszervi megbetegedésekre is.

Csökkenti a ráncosodást és a bőrszárazságot.

Az őszibarack magja B-17 vitamint tartalmaz, mely gyakorlatilag az összes gyümölcs magjában megtalálható. Ez egy cián vegyület, mely megfelelő mennyiségben gátolja a sejtek rákos elváltozását. Az alma, sárgabarack, cseresznye, szilva, és hasonló gyümölcsök is tartalmazzák ezt a faktort, nemritkán rendkívül magas, akár 2-3%-os koncentrációban. Az egészséges sejtek viszont védettek, sőt tápanyagként használják fel a B-17 vitamint.