Olyan gyakran ehető, amilyen gyakran csak kívánjuk. Idényben 1-2 kg is fogyasztható belőle.
A cseresznye kúraszerűen is alkalmazható, magas fehérje- és szénhidráttartalma miatt önálló étkezésre is ajánlott több héten át, más tápanyagok mellőzésével. Ilyenkor több fajtája is fogyasztható, de csak érett
állapotban. Ez a regenerációs kúra újjászületést jelent!
A mai cseresznye őse az aprószemű madárcseresznye, a Közel-Keleten már időtlen idők óta terem. A Kárpát medencében már a honfoglalás előtt őshonos volt, nemesített fajtája a török hódoltság idején jelent meg.
Az ókorban a görög orvosok az epilepsziára cseresznyét javasoltak, de alkalmazták vese-, epekövek kihajtására is. Ismerték gyógyító hatását a bőrgyógyászati betegségeknél is.
A cseresznye a frissesség, a tavasz, az ifjúság. Minden része gyógyszer, a szó szoros értelmében: a húsa, a magja, a szára egyaránt.
Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne. Magas a folsav-, pantoténsav-, niacin-, biotin- és riboflavin-tartalma. Jelentős, 10-15 mg-os C-vitamin tartalma.
Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium és nátrium, kobalt tartalma említendő, viszonylag sok káliumot, valamint vasat rejt. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek.
Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. Még a pattanások elmulasztását is megfigyelték.
Színes karotinoidjai, antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennél fogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat.
Tisztító hatását a vérre, a húgy-, ivar- és emésztőszervekre fejti ki. A köszvényes ízületi gyulladások, és a cukorbetegség gyógyításában nélkülözhetetlen. Magas savtartalma miatt a kövek oldását segíti.
A szénanátha legjobb orvossága. Igen magas a vastartalma, vérszegénység esetén nagyon hasznos.
A cseresznye szárából főzött tea igen ízletes, szép, aranysárga színű.
Gyomor- és tüdőbajok esetén igen hasznos, de minden esetben veszély nélkül iható, kellemes tea.
Mint minden gyümölcsöt, a cseresznyét is csak magában szabad enni, magas cukortartalma és savtartalma miatt. Fehérjékkel, keményítőtartalmú ételekkel összeerjed.
Soha ne együnk cseresznyét étkezés után, csak előtte vagy helyette! Így nem savasít, hanem, mint a citrom is, lúgosítja a szervezetet, segít a sav-bázis egyensúlyának megteremtésében és helyreállításában.
Makacs székrekedésnél is jótékony hatású.