Hirdetés

Földieper

2011-05-20 14:12:00

Egész Európában őshonos, ezért fordulhat elő, hogy a tél végén már kapható a keményhúsú spanyol eper.

Hazánkban májustól júniusig van a szezonja. Bár 90%-a víz, nagyon egészséges gyümölcs. A földieper különösen gazdag folsavban, C-vitaminban, káliumban, de jelentős mangántartalma miatt ajánlott bőséges fogyasztása. A mangán, mint nyomelem fontos szerepet játszik az anyagcserében, a csont és vérképzésben, az agy és idegrostok táplálásában, a haj és bőr pigment tartalmának megőrzésében, és szükséges a pajzsmirigy hormon termeléséhez is. Az antocián, mely karotinban gazdag, adja a gyümölcs színét, mely védi a sejtkárosító anyagoktól, kártevőktől. A földieperben levő katechinek (cserzőanyagok) gyulladásgátló, baktériumölő hatásúak az emberi szervezetben is.

A földieper ideális táplálék a tisztulás, salaktalanítás, fogyókúra céljára.

Igazi életet adó, vitalizáló gyümölcs, az ember genetikai programjában betervezett tavaszi aktiválás fontos része a napsütéssel és a benne található vitaminokkal együtt.

Gyógyhatása:
- méregtelenítia beleket;

- javítja az emésztést;

- serkenti az anyagcserét;

- elősegíti a felesleges víz kiürítését;

- vérnyomáscsökkentő;

- erősíti a csontokat, hajat, a bőrt.