A legtöbb zöldségfélével ellentétben a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa béta-karotin tartalmának csak mintegy 25%-át képes hasznosítani. A főzés során károsodott sejtfalak engedik kiszabadulni a béta-karotint, melyet a máj szükséglet szerint A-vitaminná alakít, ha biztosított a felszívódása. Ezért gondoskodni kell a zsiradékról is a nyers, vagy főtt sárgarépa estében.
A béta-karotin, mint antioxidáns segít az öregedési folyamatok lassításában. Az A-vitamin fontos a jó látás, a nyálkahártyák egészsége, a tiszta fejbőr, a jó minőségű haj biztosításában. Ezen kívüla sárgarépa tartalmaz sok B1-, B2-, B6-, C-, és K vitamint, de kálciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat, nátriumot, almasavat, citromsavat és folsavat is.