Hirdetés

Rebarbara

2011-04-26 19:00:00

Európában általánosan az 1700-as évektől terjedt el. Egy ideig csak gyógynövényként termesztették, később dísznövénynek ültették a parkokba.

A növény októberig kínálja friss hajtásait, de magas oxálsav-tartalma miatt június után már nem ajánlott fogyasztani. Magas rosttartalma és alacsony kalóriaértéke miatt jó fogyókúrás szer lenne, de a belőle készített ételek mégsem mondhatóak soványnak, mivel viszonylag sok cukorral készülnek.

Hasznos növényi rostokat tartalmaz, továbbá értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat. A vitaminok közül pedig bőségesen van benne A-, B1-, B2- és C-vitamin, valamint niacin. Ásványi anyagok közül kiemelkedően sok káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat és szelént tartalmaz.
A növény minden részében találhatóak antrakinon-származékok és oxálsav, de főként gyöktörzsében és leveleiben. Az antrakinonok hatására a széklet híg marad, ezért alkalmazzák hashajtónak, bélműködés-szabályzónak, étvágyjavítónak. Vizelethajtó, salaktalanító hatású, ezért tavaszi vitamin- és tisztítókúrák ideális eledele, de vigyázat; nagy dózisban bélnyálkahártya-irritációt, gyomor- és bélgörcsöket okozhat.
Az oxálsav a kalciummal vízben oldhatatlan sót, kalcium-oxalátot képez, ezért csökkenti a bélből a kalciumfelszívódást. A vérbe már felszívódott oxálsav pedig csökkenti a vér kalciumszintjét, és vizeletkiválasztáskor a vesében, illetve a hólyagban követ képezve válhatnak ki a kalciumoxalát-kristályok. Mindenesetre érdemes tejtermékekkel együtt fogyasztani, mert akkor a tej kalciumtartalmával lép reakcióba, s a szervezet kalicumtartalékait nem veszélyezteti, vesekőképződésre viszont hajlamosít.