Hirdetés

Az omega-3 és a pszichózis

2011-03-22 15:05:00

Csökkentheti a pszichózis kialakulásának kockázatát a sok hosszú láncú, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav fogyasztása.

Ismert, hogy a skizofrénia és más pszichózisok kezelése jobb eredményeket hoz, ha azt a  betegség korai fázisában végzik. Azt feltételezték, hogy még jobb eredményeket lehet elérni, esetleg még a pszichózis kialakulását is meg lehet akadályozni, ha a nagy kockázatú személyeket már a praeklinikai szakaszban kezelni kezdik omega-3 zsírsavval. (Omega-3 források: tengeri halak, Chia mag, lenmagolaj.)

Az, hogy egy természetes anyaggal megakadályozható, de legalábbis késleltethető a pszichózis kialakulása, reményt nyújt, hogy ezeket az antipszichotikumok alternatívájaként lehet majd használni a pszichózis, azaz a betegség kitörése előtt, amikor még csak kezdeti jelei vannak.

A transzzsírok miatt a hidrogénezett növényi olajok elvesztik az egyetlen előnyüket, amely az állati zsiradékok elé helyezte őket az egészséges táplálkozásban. Hiába vannak bennük telítetlen zsírsavak, amelyek nem növelik a vér koleszterinszintjét, ha egyébként bővelkednek transzzsírokban, amelyek viszont emelik a rossz koleszterin (LDL), és csökkentik a jó koleszterin (HDL) szintjét a szervezetben. Vagyis a transzzsírok duplán károsak! Jelentősen növelik az érszűkület, a szívinfarktus, és a stroke kockázatát. Azt is jó tudni, hogy a mesterségesen keletkezett transzzsírok károsabbak, mint a természetesen előfordulók.