Hirdetés

Zsírok

2011-03-17 14:41:00

A zsírok szerepe a táplálkozásban évezredek óta ismert, mert fontos energiát adó tápanyag, emellett nélkülözhetetlen a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához.

Szerepe nem elhanyagolható az energia raktározása szempontjából, és mint mechanikai védőrendszer sem. A bőralatti zsír, mint hőszigetelő segít a szervezet hőmérsékletének megőrzésében is. Mióta tudjuk, hogy a telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavak az egészségesek, újból előkerült a mangalica-, a liba-, a kacsazsír, mint az egészséges táplálkozás képviselője.

Sertészsír

Csak az igazi mangalicazsírra igaz, hogy többszörösen telítetlen zsírsav tartalma miatt étkezéshez, főzéshez javasolt.

 

Kacsazsír

Telítetlen zsírsav-összetétele az olajakéhoz hasonló.

 

Libazsír

Legmagasabb telítetlen zsírsav-tartalma van a zsiradékok között.

 

Vaj

Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak mennyisége a vajban a legkevesebb. Laktózérzékenyek is fogyaszthatják hevítés után.