Hirdetés

VÖRÖSHAGYMA

2010-10-22 11:59:00

A magyar ételek egyik legfontosabb ízesítő fűszere és a magyar kertek elmaradhatatlan növénye a vöröshagyma.

Indiában már 2000 év óta gyógynövényként ismerték: a szívbetegségek, reumatikus fájdalmak gyógyítására használták. Táplálkozási értékét természetesen nemcsak a benne levő szénhidrát, fehérje, illóolajak, B vitamin, C-vitamin, a pektin és guvertin tartalma határozza meg, hanem kellemes fűszeres íze. Jellegzetes, csípős ízét és illatát, a benne levő, kéntartalmú allil-szulfidtól nyeri, aminek baktériumölő hatása van. A felvágott hagyma bevonzza a mikrobákat még egy éjszaka is, és másnap elkészítve nagyon mérgező lehet a mikrobák toxinjai miatt: gyomorrontást, epegyulladást és ételmérgezést okoz. Ezért, csak frissen hámozott hagymát használjunk. Gyógyhatású szerként,  bélféreg űzésre,  vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukor csökkentésére is használják. A póréhagyma, amely a Földközi tenger vidékéről származik, élelmezési szempontból jelentős A, B1, B2 vitamint, nikotinsavat, még főzött állapotban is jelentős mennyiségű C vitamint és ásványi sót tartalmaz.

Érdekes történet a hagyma vírus- és baktériumölő hatásáról:

1919-ben, amikor az influenzajárvány megölt 40 millió embert, volt egy orvos, aki sok farmert meglátogatott, hogy megpróbáljon segíteni a járvány elterjedésének megakadályozásában. Egyszer egy családhoz érkezett, és csodálkozott, hogy mindenki egészséges. A feleség közölte, hogy egy edényben hámozatlan hagymát tartanak a szobában. Az orvos nem akarta elhinni, és kérte, hogy vizsgálhassa meg a hagymát mikroszkóppal. A hagymában megtalálta az influenza vírust. Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát, így tartva a családot egészségesen.

A megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ!