Hirdetés

PARADICSOM

2010-10-22 11:57:00

Kezdetben dísznövény volt, a 18. sz. második felében a főúri és a polgári kertekben dísznövényként termesztették.

Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C vitamin, de még jelentős mennyiségben tartalmaz A, B1, B2, vitaminokat és karotint. A paradicsom az utóbbi 70–80 esztendőben egyre jelentősebb helyet foglal el a hazai táplálkozásban. Előbb csupán ételízesítésre és sűrített, konzervált állapotban használták, az I. világháborút követő évektől nyersen, salátának is fogyasztják. Felhasználható nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersebben a magasabb C-vitamin tartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. A likopin a karotinoidok családjába tartozó növényi festékanyag, egy természetes pigment, ami a paradicsombogyót pirosra festi. A likopin antioxidáns tulajdonsága miatt rákmegelőző, szív és érrendszeri védelmet biztosít, erősíti az immunrendszert, gátolja a bőr öregedését. Ez a kedvező hatás a paradicsom antioxidáns molekuláinak, vagyis a karotinoid, polifenol, flavonoid ill. C-vitamin tartalmával van összefüggésben. Talán az sem elhanyagolható, hogy a likopin kifejezetten májsejt regeneráló hatású, ezért májbetegeknek a paradicsom fogyasztása télen, nyáron kifejezetten ajánlott.