Hirdetés

KAJSZIBARACK

2010-10-22 12:02:00

Másnéven "arany gyümölcs".

Kína az őshazája. A Selyemúton került el Örményországba és onnan terjedt el a Földközi-tenger irányába. A gyümölcs Magyarországra valószínűleg a török hódoltság alatt került be, neve is török eredetéről tanúskodik. A XX. század közepéig hazánk gyümölcstermesztésének kb. egy hatodát tette ki, mára kevesebb, mint 2%-át.

A kajszibarack szénhidráttartalma megközelítheti a 10%-ot is. Rosttartalma jelentősebb, mint a savtartalma (citromsav).

Cukortartalmának legnagyobb részét a szacharóz teszi ki. Rendkívül gazdag béta-karotinban is, ami az A-vitamin elő anyaga.

Élettani hatását tekintve ez az ''arany gyümölcs'' elsősorban szellemi munkát végzőknek lett teremtve, magas foszfor-, magnézium- és vastartalma miatt. Serkenti az agyműködést, a növekedést, javítja a látást, növeli az ellenálló képességet.

A csontok, szövetek újjáépítésében is fontos szerepet játszik. Fogyasztása növeli a sejtek élettartamát, fokozza azok tevékenységét. Nyersen fogyasztva különféle betegségek esetén is jótékonyan hat (pl. megfázás, hörghurut, székrekedés).