A természetes, feldolgozatlan csírákban megvan az az erő, melynek segítségével felépülhetnek vörös vérsejtjeink, megindulhat a nyirokrendszer tisztulása, vagyis a méregtelenítés, valamint feltölthetők a vitamin raktárak. A csírák történelme egyidős a magokat fogyasztó emberi társadalommal. Ázsiában szinte mindenki ismeri a csírákat. Kicsíráztatva a szójabab az egyik legfőbb fehérjeforrás a keletiek számára. A csírák rengeteg vitamint, ásványi anyagot, energiát raktároznak, és fontos tápanyagokat tartalmaznak, melyek hatása az emberi szervezetre már régóta ismert. Fogyasztásuk során energiaszintünk ugrásszerűen nő, immunrendszerünk teljesítményével együtt. Számos kutatás bebizonyította, hogy a csíráknak, de legfőképp a búzacsírának nagy szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében, és kezelésében. Az „élő” ételekkel való gyógyítás főleg a búzafűlé terápiás hatására vonatkozik. Ez az élő étel, nemcsak a fizikai létre gyakorol hatást, hanem az elme, és a lélek tisztulását is kiváltja, ha következetesen, legalább hetente egyszer fogyasztjuk. A csírák C-vitamin tartalma kiemelkedően magas, a csírázás hatodik napján, amikor elérheti a citrom C-vitamin tartalmát. A mag, a növények tápanyag raktára, mely a növekedés megkezdéséhez és fejlődéséhez biztosítja a szükséges energiát. A magok gazdag enzimtartalma (amiláz, proteáz, lipáz, koaguláz, emulzin, invertáz) melyekhez nagy mennyiségű vitamin, ásványi anyag, fém ionok kötődnek, és ezek által fejtik ki, az emberi szervezetben lezajló anyagcserére is a kedvező hatásukat.
Ezért, javaslom a fogyókúrázóknak is, hogy étrendjükbe iktassák be a csírákat, hiszen a vitamin és ásványi só hiány is okozhat folyamatos éhség érzetet, amely előbb utóbb túlsúly kialakulásához, vagy eredménytelen fogyókúrához vezethet.
A csírák hatóanyagai:
Búzacsíra: |
folsav (vérképzés) |
foszfor (csontritkulás) | |
kálium (szív és érfal védőhatású) | |
magnézium (szív és izomrendszer) | |
cink | |
B vitamin forrás (erősíti az idegrendszert) | |
vas (vérszegénység megelőzése) | |
gátolja a rákos sejtek szaporodását | |
E vitamin (bőr, köröm, haj) | |
májtisztító | |
gyulladás gátló | |
méregtelenítő hatású |
Lucerna: | 250 féle vegyületet tartalmaz, lúgosító hatású |
kalcium - foszfor arány 3:1 | |
magas magnézium tartalom | |
fehérje tartalom 20% | |
béta karotin tartalom | |
enzimek | |
L borostyánkősav | |
szaponinok (érfaltisztítás) | |
izületi gyulladás csökkentő |
Vöröskáposzta: | vérképzés serkentő |
magas szelén tartalom -hasnyálmirigyvédő hatású | |
magas U vitamin tartalma, a tápcsatornára gyógyhatású | |
vastagbél gyulladásos betegnek ajánlott | |
bőrtápláló | |
vértisztító | |
látásjavító |
Hajdina: | rutén tartalma az érfalak rugalmasságát visszaállítja |
belső meleget ad | |
vese tisztító |
Rozs: | magas rutén tartalma az érfalakat tisztítja |
Hagyma: | antibiotikus, gyulladáscsökkentő hatású |
baktérium, vírus, gombaölő | |
nyák oldó, köhögés csillapító | |
méregtelenít | |
belső meleget ad |
Retek: | antibiotikus, gyulladáscsökkentő hatású |
vastagbél tisztító, méregtelenítő | |
légúttisztító | |
vesekő oldó | |
bőrtisztító hatású | |
belső meleget ad |
Csicseriborsó: | vérképző szervekre serkentően hat |
csontsűrűség javító | |
koleszterin szint szabályozó | |
daganatos sejtek szaporodását gátló | |
magas vastartalom, vérképzés elősegítése |
Vörös here: | gazdag nyomelemekben |
vértisztító | |
görcsoldó, nyákoldó | |
gyulladáscsökkentő | |
székrekedés | |
flavonoidok | |
magas szelén tartalom (antioxidáns) |