Hirdetés

A SPÁRGA

2010-10-22 10:09:00

Itt a tavasz újabb ajándéka a fogyókúrázóknak, reumatikus betegségben szenvedőknek, veseköveseknek, elsavasodott, fáradt, túlsúlyos embereknek.

A spárgát már az ókori egyiptomiak is ismerték. Nevét, az „ásparagos" görög szóból kapta, amely fiatal hajtást jelent. A spárga Európában, Ázsiában is őshonos növény, melyről első írásos feljegyzéseink Hippokrátesz-től származnak, a munkájában föllelhető, hogy az i.e. 460-370 körüli időkben főként gyógyhatása miatt tartották becsben. A spárga tudatos termesztése Európában több évszázados múltra tekint vissza. Eleinte előételnek tálalták fel, főleg a főúri házaknál.

Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Mióta ismerjük bel tartalmát, tudjuk, hogy az egyik legegészségesebb növény tavasszal. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. A téli időszakban lerakódott salakanyagok, a kialakult túlsúly eltávolítására alkalmas mivel jól emészthető rostok alkotják a növény szárát, és vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését. A fogyókúra és a méregtelenítés hatásos, ha spárga kúrával kezdjük. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtóhatású. Daganatos betegségekben is alkalmazzák, különösen a tüdő áttétek kialakulásának megelőzésére. A nyers spárgalé is egészséges, azonban túlzott fogyasztása nem javasolt köszvényes és veseköves, illetve erre hajlamos emberek részére.

A friss hajtások A-, B1-, B2-, B6, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok.

Sok értékes aminosavat, köztük aszparagin savat is tartalmaz.

B-vitamin- tartalma segít a haj és köröm egészségének megőrzésében. Vízhajtó hatással bír, ezért fogyasztása a vesegondokat is enyhítheti.
Lúgtartalma miatt mindenki számára ajánlatos, helyreállítja ugyanis a vér egészséges sav-lúg egyensúlyát.
Folyamatos használata csökkentheti vagy akár meg is szüntetheti a reumatikus fájdalmakat és a köszvényt.
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, sok káliumot, a nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént.
A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában, ezért táplálékként is értékesebb.

Sok benne a glutation. Ez az antioxidáns megvédi a szervezetet a vírusok és a rák bizonyos fajtái ellen, valamint fontos szerepe van sejtképzési folyamatokban.

Elkészítésénél, törekedjünk az egyszerű konyhatechnológiai módszerekre. Roppanósra párolva, levesekben, köretekben, vagy csak magában ízletes étel. Napi fél kiló spárga fogyasztása egy héten keresztül, eltávolítja a felesleges, szövetek közt megbúvó salakanyagokat (cellulitis), felhalmozódott vizet. Zsírégető hatása is ismert.