Hirdetés

Uborka

Az uborka vagy népiesen ugorka a tökfélék családjába tartozik, a konyhakertek elmaradhatatlan növénye.

Nincsenek biztos adataink a származását illetően: egyesek szerint Afrika trópusi területeiről származik, mások szerint Indiából. Már az ókori Egyiptomban a rabszolgáknak szomjoltásul uborkát adtak. Délkelet-Ázsiában a Krisztus előtti évekből találtak uborkamagot. Magyarországon a 13. században jelent meg.

Melegigényes növény, a hidegre, fagyra érzékeny.

Számos nemesített változata létezik:

- kígyóuborka 30 cm-nél hosszabb, angol uborkának is hívják. Kevesebb a magja és vékonyabb a héja

- csemegeuborka: göcsörtös, apró, konzervként teszik el

- bordás uborka: több benne a mag, héja vastagabb, Franciaországban elterjedtebb.

 

Termését fogyasztjuk főként salátaként, dunsztolva téli savanyúságként, vagy nyersen.

Egészséges életmód szempontjából itt olvashat az uborkáról.