A gyökérpetrezselymet helytelenül nevezik fehérrépának vagy egyszerűen gyökérnek is.
Manapság Európa-szerte elsősorban fűszernövényként kedveljük. A petrezselyem a magyar konyha hagyományosan használt zöldségei közé tartozik, az ízesítőképessége kiemelkedő.
A gyökérpetrezselyem zöld levelei is felhasználhatók ételízesítésre. A metélőpetrezselyem gyökere jelentéktelen, lombját szinte egész évben fejleszti a növény folyamatos szedés mellett. Megmosva és összevágva alufóliában vagy fagyasztózacskóban egész évben ízesítheti ételeinket. A levélzetet lehet szárítani is, az összemorzsolt leveleket jól záródó üvegben tartani, ízlés dolga, a fagyasztottnak intenzívebb az ízhatása.
A gyökérzet szempontjából téli tárolásra inkább a kései fajták alkalmasak, igazi pincében jól eláll.
Felhasználása:
- Gyökere levesek elmaradhatatlan hozzávalója
- Levelének felhasználása rendkívül sokrétű, leves, saláta, húsételek, főzelékek, töltelékek, stb. ízesítője
- Fitodizájn eszköze
- Köreteknél a petrezselymes újburgonya és a petrezselymes rizs alapja
- Ha a zöldet a főzés végén adjuk az ételhez intenzívebb ízhatást érhetünk el és emellett ízanyagai és vitamintartalma is megmarad.
- A levelek tompítják az étkezés után kialakuló szájszagot (ezt a hatását nagyon rég óta ismerik).
Egészséges életmód szempontjából itt olvashat a petrezselyemről.