A sokáig gyógy- és fűszernövénynek tartott paradicsomot Olaszországban aranyalmának, Provence-ban szerelemalmának hívják. Tény, hogy a benne levő likopin számos gyógyhatással rendelkezik, ezek közül legkiemelkedőbbek rákellenes tulajdonságai. E karotinoid-fajta kedvező tulajdonságai akkor jönnek elő a legjobban, ha zsírban gazdag ételekkel, például avokádóval, olívaolajjal vagy dióval fogyasztjuk. Ennek oka, hogy a karotinoidok zsírban oldódó tápanyagok.
A paradicsom egy másik alkotóeleme, a lutein gyógyír a szemre. Ez az anyag megtalálható a szem retinájában, az éles látáshoz szükséges. Amennyiben valaki gyakran fogyasztja e gyümölcsöt, a benne levő lutein segít megelőzni a sárgafolt elsorvadását, amely a felnőtteknél kialakuló vakság első számú oka. A paradicsom egyébként kiváló C- és A-vitamin-forrás, tartalmaz még B-vitamin-komplexet, káliumot és foszfort.
A paradicsom a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Számos fajtája ismert az apró koktélparadicsomtól a húsos Lucullusig. Számos receptben a héja nélkül kerül felhasználásra; a héjától pedig úgy szabadíthatjuk meg a legkönnyebben, ha fél percre forró vízbe mártjuk a gyümölcsöt.