Kínai kel

Sokkal ritkábban fogyasztjuk, mint a fejes salátát, noha egész télen kapható, viszonylag olcsó, és sokoldalúan felhasználható.

Amint azt a neve is mutatja, Kelet-Ázsiából származó növényről van szó. Kínában, Japánban közel kéterezer éve termesztik, Európába csupán a XIX. században került át. 1950-ig alig ismerték, az elmúlt néhány évtizedben azonban egyre népszerűbb, főként Ausztriában, Svájcban. Jelentős téli vitaminforrás, hiszen ilyenkor, illetve kora tavasszal van az igazi szezonja. 100 grammjában 30 mg C-vitamin található, emellett tartalmaz A-vitamint, kálciumot, káliumot, foszfort és vasat.

Hogy beltartalmi értékei legjobban hasznosuljanak, nyers salátaként érdemes fogyasztani; ugyanakkor készíthetünk belőle levest, főzeléket, süthetjük, párolhatjuk köretnek, rakott ételekbe használhatjuk fel, akár a kelkáposztát.

Előszeretettel ajánlják csecsemők, kisgyerekek főzelékébe, mivel könnyen emészthető, és nem puffaszt, mint a káposztafélék általában.