A fás karószáron a levelek alatt körben teremnek a bimbószerű, dió nagyságú kis gömbök.
Nem érzékeny a hidegre, a téli hónapokban is frissen szüretelhető, fogyasztható.
Óriási levél- és szártömege miatt kitűnő takarmány.
A kelbimbó színe, íze a kelkáposztára hasonlít, s gyakorlatilag minden receptben helyettesíthető is vele.
Sokféleképpen elkészíthető: főzve, párolva, levesbe, főzelékként, köretként, rakott ételként, önállóan és más zöldségfélékkel együtt is. A fűszerek közül a köménymag, a szerecsendió, a borsikafű, a frissen őrölt feketebors, a kakukkfű, a mustár és a majoránna illik elsősorban hozzá. Arra kell vigyázni, hogy ne főzzük túl, nehogy elveszítse vitamin- és ásványi anyagtartalmát, ill. túlfőzve enyhén kesernyéssé válhat az íze. C-vitamin tartalmát mélyhűtve és főzve is egész jól megőrzi.
Vásárláskor törekedjünk arra, hogy élénkzöld színű, foltmentes legyen, szorosan záródó szirmokkal. A nagyobb bimbókról a külső leveleket le kell szedni.
Egészséges életmód szempontjából itt olvashat a kelbimbóról.