Hirdetés

Feketeribizli

Nevezhetnénk csodabogyónak is, mert amellett, hogy a gyümölcsből nagyon finom szörp, lekvár, vagy éppen tea készíthető, rengeteg bajra, betegségre is eredményesen alkalmazható.

A feketeribizli jótékony hatásait már a középkorban is ismerték: elsősorban ízületi betegségre adták. Ma már tudjuk, hogy magas C-, B- és E-vitamin tartalma mellett sok benne a flavonoid, amely a rák elleni küzdelemben hatásos, illetve a procianidin, amely szervezetben túlzott mértékben termelődött szabadgyököket közömbösíti. Kálcium- és vasforrásnak sem utolsó. Magjának zsíros olaja  gamma-linolénsavban gazdag, melynek nagy jelentőséget tulajdonítanak a neurodermatitisz, azaz egy erős viszketéssel járó bőrbetegség kezelésében. A napozást kedvelőknek magas karotintartalma tesz jó szolgálatot, mivel ez az anyag segíti elő a bőrvédő melanin képződését.

A növény leveléből készített tea vizelethajtó hatású, de fogyasztják magas vérnyomás, vesebaj esetén is.

Jelenleg Új-Zéland a világ legnagyobb feketeribizli-termelője évi 8000 tonnával.