Hirdetés

Eper

Az első gyümölcsérlelő hónap, a május ajándéka: illatos, édes, gyönyörű. 

Kalóriatartalma alacsony, ugyanakkor rostokban és C-vitaminban gazdag, foszfort, káliumot, kálciumot tartalmaz - fogyókúrázók is bátran beépíthetik étrendjükbe. Érdekessége, hogy szalicilsav is van benne, amely az aszpirin egyik fő összetevője - ezért ajánlják megfázás ellen. Hozzátesszük, hogy az eperszezon ideje nem éppen a megfázás legjellemzőbb időszaka. 

Bár napjainkban szinte egész évben hozzá lehet jutni, fogyasztását mégis leginkább csak szezonjában ajánljuk, akkor is igyekezzünk hazai epret választani. Az import epret általában kezelik valamilyen penészedés- illetve rothadásgátló szerrel - az egyik anyag a thiophanate-methyl, amelyet több tudományos intézet is lehetséges emberi rákkeltő, és szaporodási képességeket károsító anyagnak minősített. Néhány évvel ezelőtt egy marokkói eperszállítmány vizsgálata során az derült ki, hogy a thiophanate-methyl mennyisége a gyümölcsben a megengedett határérték 37-szerese volt. Nem érdemes tehát kockáztatni, epret a szezonjában vegyünk, és akkor is magyart. Szintén fontos, hogy közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul. Bár sokan cukorral fogyasztják, erről érdemes leszokni: a cukorral csupán felesleges kalóriát viszünk be, és elnyomjuk a gyümölcs természetadta ízét.

Az eperről egészséges életmód szempontjából még itt olvashat oldalunkon.