A brokkolit már a rómaiak is ismerték, Kalábria tartományban termesztették először. A középkorban elterjedt Franciaországban, és olasz bevándorlók vitték Amerikába.
Magyarországon, bár régóta ismerik, igazán csak az utóbbi 20 évben terjedt el, mára viszont megelőzte a karfiolt, mind a termőterületet, mind a felhasználást tekintve.
A karfiolhoz hasonlóan a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk. A virágrózsa többször is szüretelhető, szezonja őszre és a tél elejére esik. A szára is ehető, sőt a zsenge, belső levelek is felhasználhatók. Mélyhűtésre is alkalmas.
Felhasználás előtt célszerű áztatni egy kicsit, hogy az apró rovarok vagy férgek eltávozzanak.
Rendkívül sokféle módon felhasználható: köretnek, zöldséglevesnek vagy krémlevesnek, töltelékek és mártások alkotójaként, főzelékként, vagy kirántva főételnek. Babáknak is a hozzátáplálás során az első főzeléknövények között adható, így beépíthető étrendjükbe.
Egészséges életmód szempontjából itt olvashat a brokkoliról.