Ez a tudomány nem újkeletű, a Közel-Keleten már ötezer évvel ezelőtt alkalmazták: fügét, datolyát, kajszibarackot konzerváltak napon szárítással. Ez az eljárás ma is elterjedt, bár az élelmiszeripar termékeinek nagy része erre a célra gyártott aszalógépekben készül.
2,5 kg friss gyümölcsből kb. fél kiló aszalvány nyerhető. A leszedett gyömölcsök szárát, magját el kell távolítani, ezt követően lehet tálcára tenni, és napon szárítani, illetve aszalógépbe helyezni, és ott érni el a kívánt állagot. Természetesen boltokban is vásárolhatunk különböző aszalt gyümölcsöket, ezeket általában az aszalás előtt antioxidánsokkal - pl. kén-dioxid - kezelik, hogy megtartsák szép színüket, ne barnuljanak meg.
Az aszalt gyümölcs íze koncentrált, cukortartalma jóval magasabb, mint a friss korában, ezért pl. fogyókúrázók csak módjával fogyasszák.
Felhasználásuk: kerülhetnek gyümölcskenyérbe, különböző süteményekbe, müzlibe, joghurtba, de húsokat is készíthetünk velük (pl. aszalt szilvával töltött pulykamell).
Egészséges életmód szempontjából itt olvashat részletesebben az aszalt gyümölcsökről.