Mivel a savó az egyéb sajtok gyártása során visszamaradó anyag, ezért a ricottának nálunk nem olyan régóta van csak becsülete, csupán afféle melléktermékként tekintettek rá. Azonban azt kevesen tudják, hogy már az ókorban is ismerték, nevének jelentése „mégegyszer főzött”, ami a készítés módjára utal: a savót 70-80 fokosra melegítik, lehűtik, majd újra felmelegítik, és az eljárás végére a sajt és a folyadék elválik egymástól. A friss ricottát lecsepegtetik, de nem érlelik, azonnal csomagolják.Készíthetünk belőle előételt, változatosan fűszerezve, salátalevélen tálalva, tölthetjük canneloniba spenóttal keverve, kerülhet szendvicsbe, pizzára, de lehet belőle sütemény, torta, krém, vagy akár fagyi.
Ricotta
A ricotta, ez a túróhoz hasonló, ám annál jóval zsírszegényebb készítmény tulajdonképpen friss sajt, amelyet a felmelegített tejsavóból készítenek.