Hirdetés

Ricotta

A ricotta, ez a túróhoz hasonló, ám annál jóval zsírszegényebb készítmény tulajdonképpen friss sajt, amelyet a felmelegített tejsavóból készítenek.

Mivel a savó az egyéb sajtok gyártása során visszamaradó anyag, ezért a ricottának nálunk nem olyan régóta van csak becsülete, csupán afféle melléktermékként tekintettek rá. Azonban azt kevesen tudják, hogy már az ókorban is ismerték, nevének jelentése „mégegyszer főzött”, ami a készítés módjára utal: a savót 70-80 fokosra melegítik, lehűtik, majd újra felmelegítik, és az eljárás végére a sajt és a folyadék elválik egymástól. A friss ricottát lecsepegtetik, de nem érlelik, azonnal csomagolják.Készíthetünk belőle előételt, változatosan fűszerezve, salátalevélen tálalva, tölthetjük canneloniba spenóttal keverve, kerülhet szendvicsbe, pizzára, de lehet belőle sütemény, torta, krém, vagy akár fagyi.