Kecsketej

A kecsketej színe fehér, a sárgás színt adó karotint a kecske "A"- vitaminná átalakítja, így már nem változtatja meg a tej színét. A kecsketej íze kellemesen telt, szaga tiszta, állománya tehéntejnél sűrűbb. A tejszínből készült vaj - faggyúszerűen fehér - színű. E termék kiváló szépségápoló és számos betegség esetén gyógyító hatású.

A görög mitológia szerint Zeuszt is kecsketejjel nevelték. Hippokratész is fontos szerepet tulajdonított a kecsketejnek. Különböző megbetegedések gyógyítására, az anyatej pótlására, és kiváló szépségápolóként is számon tartották.
A XV. Században Paracelsus is kiemelt jelentőséget tulajdonított a kecsketej gyógyító hatásának. Magyarországon 1645-ben írtak először a kecsketej gyógyító hatásáról. Később a tüdőszanatóriumok mellett kecsketenyészeteket tartottak fenn.

A kecsketejből készült élelmiszerek könnyen emészthetők és kevés allergén anyagot tartalmaznak.

Az élelmiszeripari célokon kívül felhasználják még a szépségápolás terén is alapanyagként, pl.: kecsketejes szappan.

Egészséges életmód szempontjából itt olvashat még a kecsketejről.