Hirdetés

Lenmag

Már az ókori Egyiptomban ismerték a lent, 5-6 mm hosszú, lapos, barna magját a sírkamrákban is megtalálták a régészek.

A növényt Közép-Európában főként növényi rostjáért és olajos magjáért termesztik, utóbbiból meleg sajtolással értékes olaj nyerhető, amelyet nemcsak étkezési, hanem gyógyászati célra is használnak: különböző bőrbetegségek megelőzésére és kezelésére alkalmas kenőcsöket készítenek belőle.

A lenmag rostban gazdag, B2-, B3-, B5-, B6-, B9- és C-vitamint is tartalmaz, ezen kívül található benne kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és cink is. Beltartalmi értékeinél fogva szív-, ér- és bélbetegségek kezelésére alkalmas kivonatokat készítenek belőle, de az is bizonyított, hogy serkenti az agyműködést. Megakadályozhatja a koleszterin lerakódását, cukorbetegség és májpanaszok esetén is hasznos segítség lehet. Az ízületi gyulladások, bronchitis esetén is ajánlott a fogyasztása akár egészben, vagy őrölve, de teát is főzhetünk belőle.