Több évszázados recept alapján három Attikán termő szőlőfajtából (Savatiano, Sultania és Black Cornith) készítik. A bort lepárolják, majd az így nyert párlatot kézzel készített tölgyfahordókban érlelik a készülő Metaxa típusától függően 3-30 évig. Ezt követően muskotályborokkal, kevés természetes karamellel és desztillált vízzel elegyítik. Ezt a keveréket gyógynövényeken és rózsaszirmon szűrik át, majd további, legalább 6 hónapig érlelik. Palackozás előtt 48 órán keresztül -6°C-os hőmérsékleten hűtik a folyadékot, majd újra átszűrik.
Az üvegen szereplő csillagok az érlelési időről árulkodnak. A Metaxa 3*: érlelési ideje legalább három év a Metaxa 5* Classic esetében legkevesebb öt év. A Metaxa 7* Amphora a márka luxus kategóriája, elegáns üvegét az ókori görög "Amphora"váza formája ihlette. Érlelési ideje legalább 7 év.
Az ital markáns ízű, alkoholtartalma legalább 40%.