Az ökológiai szabály szerint hidegebb vidékeken - például a Kárpátokban - nagyobb testű, melegebb helyeken - így nálunk is - jóval kisebb, 200 kiló alatti ez a finom húsú vad.
A vaddisznók csapatosan, úgy nevezett kondákban élnek, amelyek többnyire az öreg kocák, azaz anyadisznók köré szerveződnek. Ha megfelelő táplálkozóhelyeket találnak, amennyiben nem zavarják őket, sokáig ott is maradnak. Amikor enni indulnak, hihetetlenül halkan és óvatosan képesek közlekedni, míg a menekülés zajos csörtetéssel jár. Bár növényevők, a megijesztett vaddisznó brutális támadóvá válik, agyarai komoly fegyverek, nem kevés halálos balesetet okoztak már az erdőkben.
A fiatalabb állatok húsa kiválóan alkalmas frissensültek készítésére, az öregebb példányokét érdemes pácolni. A vaddisznó legértékesebb része a karaj és a comb, ezeket egészben is elkészíthetjük, míg a lapocka, a csülök, az oldalas inkább apróra vágva hasznosítható jól.