Hirdetés

Sertéshús

Hogy a sertéshús fogyasztása egészséges-e vagy sem, számos vita tárgya. Tény, hogy nálunk a török uralom óta komoly hagyománya van - akkoriban ez volt az egyetlen húsféle, amely nem kellett a hódítóknak.

Hazánkban sertéshúsból gazdag a kínálat, az egyik leggyakrabban felhasznált húsféle a magyar konyhában.

A sertéshús zsírtartalma függ az állat korától, fajtájától, és a húsrészektől is; a fiatal állatok, a húsra tenyésztett sertések, és a világos húsrészek – pl. karaj, comb, szűzpecsenye – kevés zsírt tartalmaznak. Napjainkban takarmányozással és a korszerű tartástechnológiával is igyekeznek kedvezőbb irányba befolyásolni az állat zsírmennyiségét és zsírsavösszetételét.

A friss sertéshús színe világospiros, zsírrétege majdnem fehér színű, tapintásra enyhén rugalmas, majdnem száraz. 

A sertés részeit a következőképpen használhatjuk fel:Sertés részei

1. Szűzpecsenye - egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, aprópecsenyének.

 

2. Rövid karaj - egyben, szeletben (rántva), töltve.

 

3. Hosszú karaj - egyben, szeletben sütve, párolva.

 

4. Felsál - egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, tokányba, aprópecsenyének.

 

5. Dió - egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, tokányba, aprópecsenyének.

6. Frikandó - egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, tokányba, aprópecsenyének.

 

7. Rózsa - egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, tokányba, aprópecsenyének.

 

8. Csülök - sütve, főzve, füstölve, pörköltbe

 

9. Láb/köröm - kocsonyának, főzve, pörköltbe, tokányba, vagdaltba.

 

10. Farok - kocsonyába, pörköltbe, vagdaltba.

 

11. Lapocka - egybesütve, párolva, pörköltnek, paprikásnak, tokánynak, pácolva, füstölve (kötözött sonka).

 

12. Oldalas - sütve, füstölve, pörköltbe, tokányba, vagdaltnak.

 

13. Hasaalja - pörköltbe, tokányba, vagdaltnak, töltve és sütve, főzve (feltétnek), roston sütve.

 

14. Tarja - felhasználják szeletben frissen sütve, füstölve, roston sütve.

 

15. Fej - leginkább kocsonyába főzik.