- A hús legszembetűnőbb tulajdonsága sötét-élénkvörös színe, ami nagy pigment tartalmának köszönhető. Lényegesen sötétebb tónusú a többi marhahúsnál.
- Állaga száraz-rostos ami a hagyományokra épülő extenzív jártatva legeltetetés eredménye. A kizárólag legelőn tartott állatok húsa minimális mennyiségű izmon belüli faggyút tartalmaz.
- Szárazanyag tartalma magas, jóval kevesebb vizet tartalmaz a standard húsmarha fajtákénál, ezért kevésbé esik össze a főzés során. Szokatlan, kissé savanykásabb, a vadhúsokéhoz hasonló íze eltér a megszokott ízektől.
- Zsírsavösszetétele további előnyöket jelent az egészséges táplálkozás tekintetében, mivel igazolt, hogy az extenzíven takarmányozott magyar szürke hízóbikák húsában a többszörösen telítetlen zsírsavak szignifikánsan nagyobb arányban fordulnak elő, mint az intenzíven tartott csoportokéban.
Oldalunkon is találhat „Magyar szürkemarha húsból” készült ínycsiklandozó receptet.