Hirdetés

Magyar szürkemarha hús

A „Magyar szürkemarha hús” elnevezés kizárólag a Magyarországon, extrém-extenzív viszonyok között tartott, bizonyítottan a Magyar szürke szarvasmarha fajtából származó, fajtaazonos és fajtatiszta egyedekből nyert hús vonatkozásában használható.

  • A hús legszembetűnőbb tulajdonsága sötét-élénkvörös színe, ami nagy pigment tartalmának köszönhető. Lényegesen sötétebb tónusú a többi marhahúsnál.
  • Állaga száraz-rostos ami a hagyományokra épülő extenzív jártatva legeltetetés eredménye. A kizárólag legelőn tartott állatok húsa minimális mennyiségű izmon belüli faggyút tartalmaz.
  • Szárazanyag tartalma magas, jóval kevesebb vizet tartalmaz a standard húsmarha fajtákénál, ezért kevésbé esik össze a főzés során. Szokatlan, kissé savanykásabb, a vadhúsokéhoz hasonló íze eltér a megszokott ízektől.
  • Zsírsavösszetétele további előnyöket jelent az egészséges táplálkozás tekintetében, mivel igazolt, hogy az extenzíven takarmányozott magyar szürke hízóbikák húsában a többszörösen telítetlen zsírsavak szignifikánsan nagyobb arányban fordulnak elő, mint az intenzíven tartott csoportokéban.  

 

Oldalunkon is találhat „Magyar szürkemarha húsból” készült ínycsiklandozó receptet.