Hirdetés

Házikacsa

A liba alternatívájaként az utóbbi években újra hódít a kacsahús.

Bár nem másodhegedűs szerepet érdemelne, hiszen finom, ízletes, értékes e baromfiféle  húsa. A kacsahúst nagyobb mennyiségben csak néhány országban fogyasztják: főként az ázsiai országokban, elsősorban Kínában, ahol a világ kacsaállományának 60-65 %-át tartják. Itt a hústermelésen kívül tojástermelésre is hasznosítják a kacsát. Európában ez nem szokás. Franciaországban a hús mellett a kacsamáj fogyasztás ölt nagyobb méreteket. Európában jellemzően még Németországban, Angliában és Olaszországban esznek kacsát.

A kacsa különböző megnevezései kor, illetve hasznosítás szerint:

- napos kacsa: a tojásból kikelt, 48 óránál nem idősebb, még nem etett kacsa;

- kis- vagy előnevelt kacsa: kb. 3 hetes madár;

- pecsenyekacsa: fiatal, első tollában lévő, sütésre alkalmas példány, testtömege 2,2-3,5 kg között mozog;

- hízott kacsa: töméssel hízlalt.

 

kacsa kitűnően hizlalható és tömhető, húsa rendkívül ízletes, lédús és 
finom rostú

A kacsa kitűnően hizlalható és tömhető, húsa rendkívül ízletes, lédús és finom rostú. Hájából zsír nyerhető, avagy töpörtyű süthető.