Hirdetés

Bárányhús

A birkát egyéves koráig nevezzük báránynak. Húsa ízletes, változatosan elkészíthető. Míg a török és az arab konyha általánosan használja, nálunk szinte csupán húsvétkor van szezonja.Bárányhús

Báránynak nevezzük a fiatal birkát, születéstől egyéves koráig. A szopós bárányt 6-8 hetes korában vágják le, húsa gyenge, puha, fehér. Minél idősebb az állat, húsa annál sötétebb és annál több zsírt is tartalmaz. A zsír  színe is változik, előbb fehér, majd sárgás. A bárány részeit következőképpen használhatjuk fel: a fejből és az apró csontos részeiből tárkonyos báránylevest készíthetünk, combjait, gerincét fokhagymával tűzdelve egészben süthetjük. A lapockából, a gerincből paprikást szokás készíteni, első részét megtölthetjük. A készítésnél figyelembe kell vennünk, hogy a csontokkal együtt tálaljuk, ezért a bárányból 25-30 dkg-ot vegyünk egy főre.