A birkát egyéves koráig nevezzük báránynak. Húsa ízletes, változatosan elkészíthető. Míg a török és az arab konyha általánosan használja, nálunk
A húsneműek között a belsőségek váltják ki a legtöbb ellenérzést amúgy húsevő embertársaink jórészéből.
A csirke a magyar konyhákban leggyakrabban előforduló szárnyas; könnyen beszerezhető, változatosan, és a legtöbb módon gyorsan elkészíthető.
A liba alternatívájaként az utóbbi években újra hódít a kacsahús.
Húsát sajátos íze miatt hazánkban nem igazán kedvelik. Elsősorban az Alföldön fogyasztják szívesebben, vagy szüret táján az ország szőlőtermő vidékein.
A „Magyar szürkemarha hús” elnevezés kizárólag a Magyarországon, extrém-extenzív viszonyok között tartott, bizonyítottan a Magyar szürke szarvasmarha fajtából származó, fajtaazonos
Kecses termetű vad, mesék kedves szereplője. Nappal rejtőzik, éjjel barangol, leveleket, rügyeket eszik, a vetéseken csemegéz magának ezt-azt.
Amerikából származik, az Egyesült Államokban hagyományosan egészben sütve, töltve készül Hálaadáskor.
Hogy a sertéshús fogyasztása egészséges-e vagy sem, számos vita tárgya. Tény, hogy nálunk a török uralom óta komoly hagyománya van
A kis aranyos, csíkos hátú malacból akár 350 kilós disznó is lehet. Ekkor már meglehetősen félelmetes.