Hirdetés

Garam masala

Az indiai konyha klasszikus fűszerkeveréke, amely "ahány ház, annyi szokás" módon készül.

A curry elmaradhatatlan hozzávalója, de természetesen más ételeket is fűszereznek vele - még édességeket is. A leggyakrabban használt elemei: babérlevél, fahéj, koriander, római kömény, kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. Ez kiegészülhet többek között szezámmaggal, kókusszal, karilevélel, cayenne-i borssal, kurkumával, csillagánizzsal, fokhagymával, mustármaggal, ánizzsal, mákkal.

Az elkészítési mód mindig ugyanaz: a fűszereket megpirítják és összeőrlik. Ilyen keveréket bárki könnyen készíthet tehát otthon is, kikísérletezve a számára legmegfelelőbb ízvilágot. A kész garam masalát jól záródó üvegben, sötét helyen akár hónapokig is eltárolhatjuk.

Kerülhet például levesekbe, szószokba, pácokba, salátákba.