A curry elmaradhatatlan hozzávalója, de természetesen más ételeket is fűszereznek vele - még édességeket is. A leggyakrabban használt elemei: babérlevél, fahéj, koriander, római kömény, kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. Ez kiegészülhet többek között szezámmaggal, kókusszal, karilevélel, cayenne-i borssal, kurkumával, csillagánizzsal, fokhagymával, mustármaggal, ánizzsal, mákkal.
Az elkészítési mód mindig ugyanaz: a fűszereket megpirítják és összeőrlik. Ilyen keveréket bárki könnyen készíthet tehát otthon is, kikísérletezve a számára legmegfelelőbb ízvilágot. A kész garam masalát jól záródó üvegben, sötét helyen akár hónapokig is eltárolhatjuk.
Kerülhet például levesekbe, szószokba, pácokba, salátákba.