Bizonyos vidékeken – ahol a töktermesztésnek hagyományai vannak - különösen férfiak fogyasztják előszeretettel, mert köztudottan jótékony hatása van a prosztatára.
Emellett csökkenti a koleszterinszintet, így megelőzhetek a szív és érrendszeri megbetegedések, erősíti az immunrendszert, jó hatása van az agyi keringésre, lassítja a szervezet érelmeszesedési , öregedési folyamatát, betegségből lábadozók is sikerrel alkalmazzák a minél előbbi felépülés céljából. Mindezt a pozitív hatást azért tudja kifejteni, mert gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban és omega3 zsírsavban, továbbá antioxidánsokban is. Van benne E-, B1-, B2-, B6-, A-, C-, D-, F-vitamin, a nyomelemek közül pedig foszfát, nátrium, kalcium, magnézium, szelén, cink, réz és mangán.
Persze, nemcsak jótékony hatásai miatt szeretjük, hanem mert kulináris célokra is kiválóan alkalmas: íze erőteljes, aromás, nagyon finom, színe mély sötétzöld; ha salátánkra néhány cseppet teszünk belőle, egészen különleges ízvilágot nyerünk. Ugyanígy adagolhatjuk tésztákra, levesekbe, burgonyás ételekre, tehetjük húspácokba. Azt jegyezzük meg viszont, hogy sütésre nem alkalmas.
Egyéb, egészségre kedvező hatású olajokról még itt olvashat.