A mediterrán konyha e nélkülözhetetlen alapanyagából a legtöbbet Görög-, Olasz- és Spanyolországban állítják elő. KKedvező élettani hatásait elsősorban esszenciális telítetlen zsírsavainak, és természetes antioxidánsainak: az A-, D-, E-vitaminnak, illetve béta-karotinnak köszönhetjük.
Fajtái:
A „szűz” vagy „extra szűz” jelzésű olajat hidegen sajtolják; ezen eljárás során nem használnak magas hőmérsékletet vagy vegyszereket; ezt főleg salátákhoz és pácokhoz javasoljuk.
A „tisztított” jelzésű olaj előállítása során kémiai anyagok és hőhatás segítségével sajtolják ki az olívát; nem túl magas hőmérsékleten dinszteléshez, pirításhoz és rövid ideig tartó sütéshez is alkalmas.
Az “olívaolaj” megnevezésű olaj hidegen sajtolt és finomított olaj keveréke; használható salátákban, pácokhoz, de mindenféle főzési eljárás során is alkalmazható.
Az olívaolajról még itt olvashat.