Hirdetés

Ketchup

Ki gondolná, hogy a mai ketchup eredetije halakból és puhatestűekből készült? Méghozzá Kínában.

3500 évvel ezelőtti kínai írásokban említenek egy bizonyos ke tschiap mártást, ami annyit jelent: sós hallé. Ez a halakból, puhatestűekből készült szósz eljutott a szingapúri piacokra, ahonnan angol tengerészek közvetítésével tovább folytatta hódító útját Európába, pontosabban Angliába. Az ízletes mártást sokféleképpen próbálták reprodukálni, a drága, vagy éppenséggel nem fellelhető hozzávalókat mással váltották fel; paradicsomot az 1780-as évektől kezdtek beletenni, az első leírt paradicsomszósz ketchup-recept 1812-ben készült. Így keletkezett tehát a kínai ke tschiap-ból a maihoz legjobban hasonlító ketchup, mely főleg paradicsomból, ecetből, fűszerekből és más összetevőkből készül.