Hirdetés

Balzsamecet

Sokáig, ha azt mondtuk, "ecet", csak az volt a kérdés: tíz vagy húsz százalékos? Aztán megjelentek a boltok polcain a különböző gyümölcs- és borecetek, majd maga a királynő is: a modenai balzsamecet. 

A balzsamecet íze telt és lágy, sokkal összetettebb, mint a nálunk hagyományosan használt eceté. Az igazi, eredetvédett modenai balzsamecet, azaz az Aceto Balsamico Tradizionale di Modena lambrusco, illetve trebbiano szőlőből készül, méghozzá csakis Modenában, és a szomszédos Reggio Emiliában. A szőlőt a lehető legkésőbb szüretelik, a mustot sűrűre főzik, és legalább 12 évig fahordókban érlelik. Akárcsak a míves borok esetében, a balzsameceteknél is igaz, hogy minél öregebbek, annál értékesebbek. Az elkészült balzsamecetet zsűri értékeli, és ha megfelel a követelményeknek, decis üvegekben hozzák forgalomba. Egy-egy ilyen üveg ára 20 ezer forint körül van.

Amit a boltok polcain látunk, és egy-két ezer forintért megvehetünk, az az Aceto Balsamico di Modena: ipari méretekben, szőlősűrítményből, borecetből, színezékkel készül. Ezek sem rossz termékek, noha egészen más kategóriát képviselnek, mint a hagyományos eljárással előállított modenai balzsamecet.

Felhasználása rendkívül sokszínű: kerülhet belőle salátákba, rizottókba, húsételekbe, vagy akár desszertekbe is. Általában néhány csepp elég ahhoz, hogy ételeinket extrává varázsolja.