Mivel a legrégebb óta ismert mesterséges édesítőszer, nagyon sokat vizsgálták és a jelenlegi eredmények szerint veszélytelennek számít.
Nem árt azonban tudni, hogy az 1970-es években végeztek patkánykísérleteket, ahol a megfigyelt állatoknál kapcsolatot véltek felfedezni a szacharinfogyasztás és a hólyagrák között. Ezt azonban emberi viszonylatban nem tudták bizonyítani.
Kalóriamentes, ezért fogyókúrázók és cukorbetegek is egyaránt fogyaszthatják, édesítőereje sütés-főzés esetén is megmarad. Fontos, hogy nem okoz fogszuvasodást.
A szervezet változatlan formában kiválasztja. A naponta elfogyasztható mennyiség 2,5 mg testsúly-kilogrammonként, ezért sütéskor vagy főzéskor más édesítőszerekkel keverik a szinergiahatást kihasználva, vagyis, hogy a különböző édesítőszerek egymás édesítő hatását felerősítik.
A mesterséges édesítőszerek erősen savasítanak, így nem ajánlott a fogyasztásuk. Helyettük inkább a természetes cukorhelyettesítőket ajánljuk.