A növény különböző formákban kapható: por, szirup, tabletta és levél. Formájától függően 30-250-szer édesebb a cukornál. Jogos kérdésként merülhet fel, hogy ha ennyivel édesebb a cukornál, hogyhogy nem ad energiát. Ennek oka, hogy a növény édességét adó vegyületeket az emberi szervezet nem képes lebontani
A stevia 198 fokig képes megtartani az édes ízét, ezért sütésre-főzésre alkalmas.
A vércukorszintet egyensúlyban tartja, serkenti a máj és a hasnyálmirigy működését.
Külsőleg, hígított formában gombák, aknék és egyéb bőrproblémák kezelésére használható erős gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő tulajdonságai miatt. Emellett csökkenti a magas vérnyomást, és segít az ínygyulladás leküzdésében.
Nem okoz fogszuvasodást, ásványianyag-tartalma miatt fogkrémekhez is alkalmazzák.
Fogyókúrához kiválóan alkalmas.
Egyetlen hátránya a kissé szokatlan mellékíze.