Hirdetés

Kemencés langalló

2014-05-22 14:46:00

Kemencés langalló szintén az egyik legkedveltebb ételünk rendezvényeken, vendégváró fogásnak - amíg a többi étel elkészül- kiváló.

Egy kemencés tepsi /kb. 50 x 70 cm/ megtöltéséhez kb. 1,5 kg liszt szükséges. Felfuttatunk 1 csomag élesztőt langyos, cukros tejben, melegen tartjuk a lisztet is. Majd összegyúrjuk langyos tejes vízzel, sóval, kevés olajjal, hogy lágyabb kenyértésztát kapjunk. Kelesztő edényben kelesztjük. Ezalatt fonnyasztunk jó sok félfőre vágott hagymát, belepirítunk szalonnadarabokat is. Kikeverünk félliternyi tejfölt kevés sóval, zúzott fokhagymával. Amikor a tésztánk megkelt, átgyúrjuk és belenyújtjuk, simítjuk a kiolajozott tepsibe - nem egyszerű!, majd megkenjük a tejföllel, meghintjük a szalonnás sült hagymával, és betesszük az előkészített 180-200 fokra felhevített kemencébe, készre sütjük - ez kemencéktől függően 5 -10 perc mindössze. Forrón tálaljuk, de fogyasztható hidegen is. Vegetáriánusok esetében a húsneműeket kihagyjuk, és füstölt sajtot reszelünk rá.

 

Forrás: akactanya.hu