Hirdetés

Házi készítésű mediterrán pizza , ahogy az a nagy könyvben meg van írva

Házi készítésű mediterrán pizza , ahogy az a nagy könyvben meg van írva
Készítette:Andalúz receptverseny
Elkészítés ideje: 180 perc
Elkészítés nehézsége: Közepes

Hozzávalók

350 g liszt
195 g hideg víz
1 evőkanál juharszirup
7 g gyorsan reagáló kovász
1 kávéskanál só
1 kg fürtös paradicsom / aszaláshoz /
1 kg hosszú húsos paradicsom / a szószhoz /
1 csokor friss kakukkfű
pár levél friss babérlevél
friss bazsalikom
2 gerezd fokhagyma
3 csomag mozzarella sajt
20 dkg mandulával töltött zöld olívabogyó
10 dkg fekete olívabogyó
extra szüz olívaolaj
durva barna cukor
Maldon só a meghintéshez

Elkészítés

Igazi mediterrán pizzát próbálunk ki , saját készítésű paradicsomszósszal, mozzarellával, bazsalikommal, aszalt paradicsommal és olívával. Fürtös paradicsomot veszünk és a hosszú fajtából is vásárolunk , mivel annak vastagabb a húsa és ez nagyon jó szósznak. A paradicsomokat rövid időre forrásban lévő vízbe mártotjuk, majd hideg vízbe dobáljuk őket, hogy könnyebben le tudjuk húzni a héját. Kettévágjuk, a magját kiszedjük és a paradicsom kosárkákat tepsibe tesszük. Mindegyikbe rakunk fokhagymát, friss babérlevelet, bazsalikomot, kakukkfüvet, pici sót, borsot és kevés durva barna cukrot, majd betesszük aszalódni a sütőbe négy órán keresztül 110 fokon.
Amikor megaszalódott, akkor a sok fűszert kivesszük belőle és csak a paradicsomokat használjuk fel , ami istenien átveszi az ízeket. A vastag paradicsomot összevágjuk és feltesszük lassú tűzön szósszá fözni. Azért megsegíthetjük a szószt a pizza kenésénél egy finom fűszeres olasz szósszal, amit a Culinarisba vásárolhatunk.
Térjünk rá a pizzatésztára…. Négy nagy pizzához való lisztet /350 g/ hideg vízzel /195g/ juharsziruppal /másfél teáskanál/ és gyorsan reagáló kovásszal /7 g/ jól összedolgozunk. Ennek a harmadát egy nappal korábban összedolgozzuk és berakjuk a hűtőbe egy napra. Majd amikor másnap a friss pizzatésztát készítjük összedolgozzuk az előző napi hűtőbe tett adaggal. Nagyon jó állagú kelt tésztát kapunk így, amit négy kis cipóba szedünk szét /betesszük a sütőbe 35 fokra és ott kel meg gyönyörűen/. Nincs más hátra, összerakjuk a pizzánkat. Kerek tapsibe tesszük, finoman megkenjük paradicsomszósszal, rátesszük az aszalt fűszeres paradicsomokat, a mozzarella sajtokat, friss bazslikomot, a mandulával töltött olívabogyókat /zöld és fekete/, extra szűz olívával meglocsoljuk, majd a végén Maldon sóval meghintjük. Istenien kihozza az összes hozzávaló ízét. A harmadik , negyedik pizzát már variálhatjuk füstölt lazaccal, serrano sonkával...

Hirdetés
Hirdetés