4 személyre:
2 nagyobb főtt cékla,
2 tojás,
liszt,
só a tésztához
Továbbá:
10 dkg kék penészes sajt,
5 dkg Trappista sajt,
2 kanál olaj,
2 csapott evőkanál liszt,
2 dl tej,
só, őrölt bors, csipet szerecsendió
Tálaláshoz: rukkola, 1/2 citrom leve
A céklát botmixerrel pürésítjük, majd hozzáütünk két tojás, és annyi lisztet, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk. Sózzuk.
Bő vizet forralunk, majd mikor forr, beleszaggatjuk a tésztát.
2 perc főzés után leszűrjük a nokedliket és olajjal átkeverjük, hogy ne ragadjon. Melegen tartjuk a galuskát.
Közben elkészítjük a kék sajt mártást. Egy kisebb lábosba 2 kanál olajat forrósítunk, beleszórjuk a lisztet, majd állandóan kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a tejet, kevergetve krémszerűvé sűrítjük az alapot. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
A penészes sajtot felkockázzuk a trappistát lereszeljük és a forró alapba tesszük. Addig kevergetjük, míg a sajtok elolvadnak mártásban.
Tálaláskor a galuskára merünk a mártásból, tetejére rukkolát szórunk, pár csepp citromlével átcsepegtetjük. Forrón tálaljuk.