Hirdetés
Pulykamell gesztenyével töltve, mandulás burgonyafánkkal

Pulykamell gesztenyével töltve, mandulás burgonyafánkkal

Egy karácsonyi klasszikus - egy kicsit másképpen. De mindenképpen finoman. És mutatósan. Próbálja ki bátran!

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 2 óra
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 2
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Elkészítés

Előkészítés: Egy órával előbb hideg vízbe áztatjuk a római tálat – pl. a mosogató medencéjében.

A pulykamell szeleteket kezünkkel szépen ellapítjuk; nagy, lapos szeleteket kell, hogy kapjunk.

Töltelék: Összeállítjuk a tölteléket, de előtte egy megjegyzés: a mézeskalács fűszerkeveréknél nem adtunk meg mennyiséget, ugyanis tudni kell, hogy az kissé megbolondítja az egész ízvilágot. Így aztán, mindenki annyit tegyen bele, amennyire "bolondosan" szeretné fogyasztani

A kezünkkel egy edénybe morzsoljuk a főtt gesztenyét, hozzáadjuk a diót és a fűszereket. Ráütjük a tojásokat, összekeverjük. A pulykamell szeleteket kicsit megsózzuk, és a hosszabb oldaluk szélére halmozunk a töltelékből, majd feltekerjük a húst, és begöngyöljük a bacon szalonnába. Zsineggel jól átkötjük. Kivesszük a római tálat a vízből, beletesszük a roládokat, aláöntjük a bort, és mellétesszük a vajat.

Sütés: Lefedjük a tálat, majd hideg sütőbe tesszük, a sütő hőfokát 200 fokosra állítjuk, és 45 percig sütjük benne a húst.

Amíg a hús sül, elkészítjük a burgonyafánk alapját, a krumplipürét. A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben nagyon puhára megfőzzük. Amikor készen van, leszűrjük és krumplinyomóval szétnyomjuk (ha nincs krumplinyomónk, akkor villával is lehet, természetesen, csak kicsit tovább tart majd a művelet). Hozzáadjuk a vajat és hozzáadagoljuk a tejet, a tojássárgákat és a sajtot is. 

Amikor idáig jutottunk, már készen kell lennie a húsnak; kivesszük a tálat a sütőből, óvatosan leemeljük a tetejét. Kiszedjük a tekercseket, és a szafthoz öntjük a tejszínt, összekeverjük, ha szükséges, utánasózunk. Visszahelyezzük a húsokat a tálba, lefedjük. A sütő hőfokát 180 fokra mérsékeljük.

Visszatérünk a burgonyafánkokhoz. Egy nyomózsákba, ha nincs, nejlonzacskóba töltjük a masszát, és a zacskó sarkára kb. egy centis lyukat vágunk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és erre kb. 10 cm átmérőjű karikákat spriccelünk a nyomózsákból kör alakban, úgy, hogy egy körön többször is végigmegyünk (így lesz egy kis magassága is a fánknak). Amerikai típusú "donought"-okra hasonlító karikákat kell kapnunk. A fánkok tetejét megszórjuk mandulapehellyel, és 180 fokon 10 – 15 percig sütjük, amíg a mandula meg nem pirul egy kicsit. Amikor készen vannak, a közepükbe kanalazunk egy-egy kanálka lekvárt.

Megjegyzés: A mézeskalács fűszer mennyiségét Önre bízzuk. Aki szereti pikánsabban, az tegyen bátran, aki nem annyira, az csak jelzésértékűen használja a fűszerkeveréket!

Tálalás

Kivesszük a tálból a húsokat, levágjuk róluk a zsineget, és mindegyik tekercset ferdén kettévágjuk. A húst tálra rendezzük, körberakjuk a fánkokkal, meglocsoljuk a szafttal. A fánkok közepét lekvárral díszítjük.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

Húshoz

4 szelet pulykamellfilé
20 dkg baconszalonna
2 dl muskotályos bor
2 dl tejszín

Töltelékhez

20 dkg főtt gesztenye
20 dkg dió durvára vágva
bors
mézeskalács fűszerkeverék

Mandulás burgonyafánkhoz

1 dl tej
3 db tojás sárgája
10 dkg trappista sajt reszelve
10 dkg mandulapehely
10 dkg áfonyalekvár
5 dkg vaj

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés