Paprikás csirkés rakott kel besamelmártással

Paprikás csirkés rakott kel besamelmártással

OZ legfőbb varázslata általában abban rejlik, hogy a megszokott ételeket, ízeket újításokkal "tűzdeli" meg. Paprikás csirke - ismerjük! Rakott kel - ismerjük! Besamel - ismerjük! De együtt?! Hát kellemes ismerkedést!!! Finom lesz!

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 2 óra 30 perc
Elkészítés nehézsége: 1
Elkészítés költsége: 1

Elkészítés

A csirkecombokat kicsontozzuk, bőrüktől megszabadítjuk, a húst kockákra vágjuk. A csontokat a bőrrel együtt feltesszük főni 4 dl vízben. A húst sózzuk, meghintjük a paprikával, rányomjuk a fokhagymát, összekeverjük, és állni hagyjuk, amíg előkészítjük a többi hozzávalót.

A hagymát apróra vágjuk, a kelt és a burgonyát kockázzuk. Az olajat felforrósítjuk.

Az olajon megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a csirkét, és addig sütjük, amíg a kockák minden oldalukról ki nem fehérednek. Egy szűrőn át öntünk rá a közben megfőtt alapléből. Körülbelül 35-40 percig főzzük, ezalatt a lé besűrűsödik, és a hús is megpuhul. Tejföllel finomítjuk.

Amíg a csirke fő, elkészítjük a kelkáposztát és a besamelt. A kockára vágott kelt lábasba tesszük annyi vízzel, amennyi ellepi; ha maradt belőle, hozzánthetjük az alaplevet is. Elkezdjük főzni, és amikor a kelkáposzta már egy kicsit "összeesett", hozzáadjuk a burgonyát is. A fűszerekkel együtt fedő alatt puhára pároljuk. Egészen sűrűnek kell lennie, ügyeljünk tehát végig arra, hogy ne legyen a lábsaban túl sok víz!

A besamelhez a vajat felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, amikor átforrósodott, felöntjük a tejjel, és habverővel folyamatosan keverve felfőzzük. Belekeverjük a tejfölt, sózzuk.

Amikor mindezzel megvagyunk, összeállítjuk a rakott kelkáposztát: egy magasfalú tepsit kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával. Belesimítjuk a kelkáposzta felét, ráborítjuk a csirkeragut, erre öntjük a besamel felét. Következik a káposzta másik fele, és a végén a besamel maradéka. 200 fokosra előmelegített sütőben 20 percen át sütjük.

Megjegyzés: ha kevésbé szaftosan szeretné fogyasztani, akkor tegye vissza a kész ételt a sütőbe, 100 fokra, egészen addig, amíg el nem éri a kívánt állapotot.

Tálalás

A sütéshez válasszunk tálalásra alkalmas tepsit, így ebben adhatjuk asztalra. Sütés után hagyjuk állni tíz percet, utána tálaljuk! Négyszögletes kockákban adagoljuk tányérokra.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

Húshoz

60 dkg csirkecomb
10 dkg hagyma
2 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
2 tk édes fűszerpaprika
1 dl tejföl

Kelkáposztához

40 dkg kelkáposzta
30 dkg burgonya
6 db áttört fokhagymagerezd
1 tk őrölt kömény
1 kk őrölt bors

Besamelmártáshoz

1 ek vaj
2 ek liszt
4 dl tej
1 dl tejföl

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés