
Mézes libacomb márványsajtos diómártással és flambírozott vilmoskörtével
Ehhez az ételhez ősz kell. Vagy tél. Kipirult arcok, amiket a hideg megcsípett. Egy szépen megterített asztal. És egy bátor háziasszony, aki nem hőköl vissza a hosszú címtől. Mert az elkészítés nem bonyolult. A siker biztosított.
Elkészítés
A pác hozzávalóit összekeverjük. A libacombok bőrét káró alakban bevágjuk, bekenjük a páccal, és egy napra hűtőszekrénybe tesszük.
A sütéshez olyan edényt választunk, amelyet a tűzhelyen is tudunk használni, és sütőbe is tehetünk (nincsenek hőre lágyuló részei). A combokat libazsíron körbesütjük, sózzuk, leöntjük a vörösborral, és a 180 fokosra előmelegített sütőben készre sütjük, közben rendszeresen locsolgatjuk a saját levével.
Amíg a hús sül, elkészítjük a márványsajtos diómártást. Először egy-két perc alatt megpirítjuk a diót egy száraz serpenyőben. Ezt követően a mártás összes hozzávalóját összekeverjük egy edényben, és lassú forralással krémesre főzzük.
A flambírozott vilmoskörtét csak közvetlenül tálalás előtt készítjük el: először hosszában kettévágjuk a gyümölcsöket, a magházukat kivesszük, majd nem túl vékony gerezdekre daraboljuk. A vajon karamellizáljuk a cukrot, hozzátesszük a körtét, átkeverjük, és leöntjük a pálinkával; ha forr, meggyújtjuk. Amikor az alkohol elégett, máris tálaljuk.
Tálalás
A libacombokat tányérokra rakjuk, a szaftjával meglocsoljuk. Melléöntjük a mártást, és körbedíszítjük a körtegerezdekkel.