Hirdetés
Grillezett csirke spárgával és cukkinis-sajtos pirítóssal

Grillezett csirke spárgával és cukkinis-sajtos pirítóssal

Első olvasatra bonyolultnak tűnhet és nem tagadjuk: nem kevés mosogatnivaló marad utána. A receptben elmélyedve mégis kiderül, hogy csupa egyszerű konyhatechnikai művelet: pácolás, keverés, vízfürdő, pirítás... és a végeredményt megízlelve legközelebb is belevágnánk!

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 90 perc
Elkészítés nehézsége: 3
Elkészítés költsége: 2

Elkészítés

A húst lehetőség szerint az elkészítés előtti nap bepácoljuk: bekenjük Kentucky fűszerkeverékkel, kevés olajat használunk és a végén ha szükségét érezzük, egy picit megsózzuk (de a fűszerkeverék is sós).

A sütőben 190 fokon megsütjük. Közben időnként ellenőrizzük és szükség szerint kevés vizet tölthetünk alá.

Cukkini:
Lehetőség szerint egy nappal az elkészítés előtt a lapjára (nem karikára) szelt cukkinit tálcára rendezzük, lesózzuk. 1 óra után leöntjük a levét és lemossuk. Majd az ízlés szerint mennyiséghez mérten kikevert páccal (mustár, balzsamecet, esetleg pici cukor és kevés apróra vágott rozmaring) szeletenként bekenjük, másnapig pácolódni hagyjuk. Mivel szivacsos szerkezetű, hamar beissza. Ezt követően grillserpenyőben kevés olívaolajon magas hőfokon kisütjük.

Spárga: A spárga fás részét letördeljük, majd az aljától számítva a háromnegyedét megpucoljuk, olivaolajjal kenjük és hagyjuk állni. Serpenyőbe tesszük és olívaolajon minden oldalát megpirítjuk. A spárga mellett a feldarabolt (negyed vagy nyolcad) mogyoróhagymát, és néhány szelet lilahagymát is párhuzamosan pirítunk. A feldarabolt fokhagymát később tesszük a serpenyőbe, mivel könnyen leéghet. Körülbelül egy időben készülnek el. 
A spárgára öntetet készítünk, melyhez a friss/szárított zöldfűszereket (zsálya, kakukkfű, rozmaring)  összeaprítjuk, olívaolajjal, balzsamecettel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, kevés citromlét adunk hozzá, majd tálalásnál a már kész spárgára locsoljuk.

 

Hollandi mártás:

Az ecetet, a vízzel és a borssal harmadára forraljuk, majd kihűtjük. Felverjük a 4 tojás sárgáját a harmadára forralt lével és kevés vízzel, majd gőz fölött besűrítjük. Egyébként az eredeti hollandi mártás recept tisztított vajat kíván. A vajat nagyon kis lángon addig kell melegíteni, amíg a tej el nem válik a zsírtól. Ha ez megvan és a krémünk is kész, vékony sugárban hozzácsurgatjuk a vajat a tojáshoz, addig keverjük habverővel, amíg sűrű, fényes krém nem lesz belőle (ekkor már levehetjük a lábast a tűzhelyről). Mindenképpen melegen kell tartani, ízesíteni citromlével és az aprított olívabogyókkal kell. 

Saláta:

A petrezselymet szára nélkül néhány vágással felaprítjuk, 2 fej lilahagymát félfőre vágunk, rászórjuk a petrezselyemre, majd capribogyót is teszünk rá. Az olívaolajat kikeverjük sóval, borssal és citromlével, majd meglocsoljuk vele a salit.

Megpirítjuk a kenyeret, majd vajazzuk és grill alatt rápirítjuk a sajtot.

Tálalás

Tálalásként a sajtos pirítós tetejére rendezzük a cukkinit, a húsra tesszük a spárgát, öntettel meglocsoljuk, a hagymaféléket a hús körül elrendezzük, a hollandival megöntözzük a spárgát, a salátát a hús mellé helyezzük és megöntözzük a salátalével.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

Húshoz:

4 db csirkecomb
(alsó vagy felső)
1 csomag Kentucky fűszerkeverék
olívaolaj
ízlés szerint só

Spárgához:

1 csomag zöld spárga
(zsenge)
6 -
8 gerezd fokhagyma
(negyedelve)
6 -
8 db mogyoróhagyma
(felezve)
1 fej lilahagyma
(nyolcadolva)
kakukkfű
zsálya
rozmaring
őrölt bors
2 ek balzsamecet
1 ek olívaolaj
kevés citromlé

Cukkinihez:

2 db cukkini
(kisebb)
1 csomag Naturella grill zöldség fűszerkeverék
2 kk dijoni mustár
balzsamecet
olívaolaj
fél citrom leve
őrölt bors
csipetnyi cukor
csipetnyi friss rozmaring

Hollandi mártáshoz

2 ek fehérborecet
2 ek víz
1 tk fehérbors
(durvára darálva)
4 db tojás sárgája
25 dkg vaj
citromlé
olívabogyó

Salátához:

4 csokor friss, aprított petrezselyemzöld
2 fej lilahagyma
1 ek kapribogyó
olívaolaj
őrölt bors
citromlé

Pirítóshoz:

4 szelet magvas kenyér
vagy félbarna
vaj
Trappista sajt

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés