Ha egész comb egy, ha csak felső vagy alsó rész kettő egy főre
sült csirke fűszer
1 hagyma
1 paprika
fejenként minimum 3 gerezd alma
4-5 gerezd fokhagyma
egy kevéske bor
olaj vagy zsír (jelen esetben libazsír)
1 bögre rizs
1 nagyon kicsi hagyma
5-6 szem szegfűszeg
egy darabka egész fahéj
csipet kardamon
csipet kakukkfű
só
bors
Előre is dolgozhatunk a fűszerezéssel és összeállítással legalább jól magába szívja az ízeket. Kézzel dolgozzunk, jól maszatoljuk össze a csirkecomb bőre alatt se sajnáljuk.
Egy nagy tepsibe tegyünk vagy 2-3 kanál zsírt vagy olajat és fektessük a húsos felével lefele. Szórjuk meg a fokhagymával, négybe vágott hagymával és paprikával és hagyjuk pihenni.
Kb. másfél órával a vendégek jövetele előtt kezdjük el sütni.
Öntsünk hozzá egy kis bort, majd fóliázzuk vagy fedjük le a tepsit és tegyük a sütőbe. Félidőben forgassuk meg a csirkét. Ha már puha, vegyük le a tetejét és nagyobb hőfokon kezdjük el pirítani és ekkor tegyük mellé héjastul az almagerezdeket.
Ha az egyik fele kész fordítsuk meg. Ilyenkor a hagymát, paprikát már ki lehet venni, hogy legyen hely a gyümölcsnek.
Locsoljuk meg a szafttal, majd süssük. Egyszer minimum még locsoljuk meg az almát. Kész is.
Egy kis olajon megpirítom a hagymát, hozzáadom a fűszereket, préselt fokhagymát, majd a rizst. Átforgatom egy kicsit, majd hozzáadom a rizs mennyiségének egy kicsit kevesebb mint háromszoros részét vízként.
Lassú tűzön készre főzöm.
Ha szükséges még adok hozzá vizet.