
Sertésoldalas lencsés zöldségcurryvel
A tányérunkban találkozik a magyar és az indiai gasztronómia. A tárgyalás békés, az összhang tökéletes. Bár a diplomácia is ilyen harmónikus lehetne a világban!
Elkészítés
Az oldalast elvágjuk a csontok között, sózzuk, fűszerezzük borssal, korianderrel és a felkarikázott fokhagymával. Egy olyan lábasba tesszük, amelynek jól záródó fedele van, és be lehet tenni a sütőbe (nincsenek hőre lágyuló részei). Egy kis olívaolajat öntünk alá, és 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Sütés közben időnként meglocsolgatjuk a levével, ami, ha nagyon elfőne, vízzel pótoljuk. A hús minőségétől függően a sütési idő másfél-két óra lehet.
Miközben a hús sül, elkészítjük a zöldségcurryt. A vöröslencsét annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Sózzuk. Amíg fő, a zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát, a póréhagymát és a zellerszárat kis kockákra, a burgonyát és a répát nagy kockákra vágjuk, a fokhagymát karikázzuk. Egy edényben felforrósítjuk az olajat és a vajat, rádobjuk a chilit, a gyömbért, a fokhagymát, a hagymát és a fűszereket, és addig pirítjuk, amíg illatozni nem kezd. Hozzáadjuk a többi zöldséget és pirítjuk tovább, majd felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje. Erős forralással puhára főzzük. Amikor a zöldség megpuhult, összekeverjük a pépesre főzött lencsével.
Tálalás
A zöldségcurryt szétterítjük a tányérokon, a húst csillag alakban rátesszük, és meglocsoljuk simára kevert joghurttal.