Narancsmázas sült csülök rozmaringgal

Narancsmázas sült csülök rozmaringgal

Alaptételként elkönyveltetett, hogy "a csülök a sertés legízesebb húsa" Azt is belátjuk, hogy nem biztos, hogy egy fogyókúra fő eleme. Tehát: aki finomat szeretne enni, és el tud feledkezni a vonalai felőli aggodalomról, készítse el ezt a remek ételt, követve eme remek receptet!

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 2 óra
Elkészítés nehézsége: 1
Elkészítés költsége: 2
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják
Cukorbetegek is fogyaszthatják
Tejmentes étel

Elkészítés

A csülköket kuktába tesszük a fehérborral, majd annyi vizet öntünk hozzá, hogy teljesen ellepje, és fűszerezzük, beledobjuk a fokhagymát. Körülbelül 45 percig főzzük. Megvárjuk, amíg a gőz távozik (vagy kiengedjük) a kuktából, és ellenőrizzük a húst: akkor kész, ha teljesen megpuhult, és a csont könnyen kihúzható belőle.

A csülökkel egy időben a burgonyákat héjastól megfőzzük, utána hideg vízzel teljesen lehűtjük.

Miközben a csülök fő, elkészítjük a sütőmázat. A narancslét egy kis lábaskában összekeverjük a mézzel, a mustárral, cukorral és pici sóval. Beforraljuk a mennyiség felére.

A sütőt 200 fokosra előmelegítjük, felső sütésre kapcsolva. Amikor a hús megpuhult, kivesszük a kuktából, és áttesszük egy tepsibe. Hagyjuk kicsit kihűlni. A csülköket hosszában bevágjuk a csontig, azt kivesszük, és a húsokat a bőrös felükkel felfelé kiterítjük. A főzővízből annyit teszünk hozzá, hogy a tepsi alját 1 cm magasan ellepje. A mázzal megkenjük a bőrt, és a tepsit a forró sütőbe tesszük grill funkcióban. Körülbelül ötpercenként átkenjük újra meg újra a mázzal, amíg szép színt nem kap, ez kb. 20-30 perc.

A közben lehűlt burgonyát meghámozzuk. Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, és a burgonyákat sárgásra sütjük benne.

A radicchiót és a cikóriát csíkokra vágjuk, és egy serpenyőben olívaolajon átsütjük. Sózzuk, meglocsoljuk 2-3 ek balzsamecettel. Ha leve javát elpárologta, kész.

Tálalás

A sütőlébe dobunk 1 evőkanál vajat, és jól elkeverjük. A tányérokra teszünk egy-egy csülköt, öntünk alá a léből, és mellétesszük a burgonyából. A salátát tálalógyűrűbe töltjük.

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

4 db első csülök
nyers

A főzőléhez

0.5 l fehérbor
1 tk szárított rozmaring
1 db citromhéj
(kb. 5 cm-es)
1 tk szemes bors
1 fej fokhagyma

A sütőmázhoz

2 dl frissen facsart narancslé
1 tk cukor
2 ek méz
1 tk angol mustár

A körethez

40 dkg aprószemű burgonya
20 dkg radicchio saláta
20 dkg cikória
balzsamecet
olívaolaj
olívaolaj a sütéshez

A tálaláshoz

1 ek vaj
Hirdetés
Hirdetés