Hirdetés
Kemencében sült mangalica malacpecsenye (a Tuba Tanyán)

Kemencében sült mangalica malacpecsenye (a Tuba Tanyán)

Igaz, hogy hosszú idő és türelem, meg időnként egy kis locsolgatás is szükséges, de a malacpecsenye olyan omlós és szinte szájban olvadó tud lenni, így kemencében elkészítve… A Tuba Tanyán járva ne hagyja ki!

Backward
Forward
Bezárás
Elkészítés ideje: 3 óra 30 perc + 24 óra pácolás
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 2
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják
Tejmentes étel

Elkészítés

Először a malac belsejét sózzuk jól meg. Utána beállítjuk a tepsibe sütésre kész formában. A zsírt csak annyira olvasszuk meg, hogy kenhető legyen. Ezt követően teljesen bekenjük a befűszerezett zsírral. Minimum 24 órát a pácban kell töltenie, de ha megfelelő a hűtőszekrényünk, akkor 2-3 napot is állhat a malac a pácban.

A malac belsejébe olyan edényt tegyünk, ami a hőt elviseli. Ha ezt nem tesszük, akkor sülés közben a malac gerince összeroppan, és a háta behorpad (természetesen ez az ízét nem befolyásolja!).

A tepsibe töltsünk vizet, ez fogja biztosítani, hogy a malac megpuhuljon és ne égjen meg. Ugyanezen célból be kell bugyolálni a malacot alufóliába: a fülét és az orrát külön vastagabb fóliába, majd az egész malacot befedjük a fóliával. Legalább két réteg fóliát használjunk, nehogy megégjen a sült.

2 órán keresztül pároljuk a fólia alatt a malacot, majd levesszük a fóliát és locsolgatjuk a saját levével. Esetleg egy kis sört is használhatunk: füstölt szalonnát mártunk a sörbe és ezzel kenegetjük a malachúst. A kezdetben közel 300 fokos kemence ezalatt 160-180 fokra visszahűl s nem égni fog a pecsenye, hanem szépen pirul.

A két órás párolódás alatt is érdemes ellenőrizni, hogy van-e alatta elegendő víz. A párolódást követően még körülbelül egy órát sül a malac.

Tálalás

Hány főre szóljon:

Hozzávalók

3-4 hónapos, hentes által megtisztított malac
kb. 30-40 kg-os

Páchoz:

füstölt szalonna zsírja
áttört fokhagymagerezd
durvára őrölt bors
színes
őrölt kömény
sör
(opcionális)

Receptben található alapanyagok:

Hirdetés
Hirdetés